Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
684 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

895 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę razem. Wlej 250 ml wody.

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, dzięki której sos będzie idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty, rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj osuszone liście szpinaku, śmietanę oraz makaron i gotuj 3 minuty. Gotowy makaron posyp startym serem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będą suszone pomidory. Pokrój je w cienkie paseczki i dodaj do sosu.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Fajne szybkie danie jak zrobi się więcej to ma się je na dwa dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Flanc

    Iwona Flanc , 30.12.2015

    Było pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i pieczarkamiMakaron ze szpinakiem i pieczarkami

Kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na bezmięsny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych potraw. Przyrządza się go z zaledwie kilku składników, które sprawiają, że danie jest smaczne i wyraziste. Pieczarki dodaje się do zeszklonej na tłuszczu cebuli, do całości dolewa się wody, dołącza esencję do sosu pieczarkowego, świeży szpinak oraz śmietanę. W ten sposób powstaje gęsty, delikatny sos, z którym podaje się makaron. Dzięki kremowej konsystencji dokładnie łączy się on z pastą i tworzy pyszną potrawę o włoskim charakterze. Dodaj do niego pokrojone w plasterki suszone pomidory, jeśli chcesz urozmaicić tę potrawę. Całość posyp startym serem, płatkami parmezanu lub prażonymi płatkami migdałów. Serwując kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami, ozdób danie na talerzu bazylią, natką pietruszki lub wykorzystaj do tego świeży szpinak. Ze szpinakowo-pieczarkowym sosem możesz też łączyć inne rodzaje makaronu – sprawdzą się również świderki lub kokardki. Masz ochotę na coś delikatnego i smacznego? Wypróbuj ten przepis.