Marynata do karkówki z musztardą francuską i cebulą | Przepisy.pl pixel

Marynata do karkówki z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj.

Marynata do karkówki z musztardą - Krok 1

Krok 2

Do miski włóż musztardę, dodaj cebulę, czosnek, majeranek i oliwę, dopraw do smaku Knorr przyprawa do karkówki i pieprzem, dokładnie połącz wszystkie składniki.

Marynata do karkówki z musztardą - Krok 2

Krok 3

Natrzyj dokładnie karkówkę przygotowaną marynatą i odstaw do marynowania pod przykryciem na 6 godz.

Marynata do karkówki z musztardą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynata do karkówki z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynata do karkówki z musztardąMarynata do karkówki z musztardą

Podstawą idealnie przyrządzonej karkówki jest wyrazista marynata. Soczyste i jednocześnie kruche mięso świetnie sprawdzi się jako główny element dobrego obiadu. Kluczowym składnikiem marynaty do karkówki z tego przepisu jest musztarda francuska – jej intensywny, nieco pikantny smak doskonale współgra z majerankiem i czosnkiem. Koniec z nijakimi posiłkami! Karkówka marynowana w musztardzie będzie rozpływać się w ustach. Marynata do karkówki z musztardą francuską sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.

Dla kogo?

Wielbiciele wieprzowiny powinni mieć tę recepturę zawsze pod ręką. Kompozycja idealnie dobranych dodatków wyeksponuje wszystkie jej walory. Wypróbuj przepis na marynatę do karkówki z musztardą francuską i przygotuj dzięki niej pyszne mięso.

Na jaką okazję?

Dokładnie natarta karkówka marynowana w musztardzie powinna pozostać w niej przez co najmniej 6 godzin, najlepiej w chłodnym miejscu. Marynata do karkówki z musztardy potrzebuje trochę czasu, by zadziałać i przeniknąć przez mięsne włókna. Cierpliwość się opłaci! Gotowe, upieczone mięso możesz serwować jako danie obiadowe lub jeść jako dodatek do chleba. W drugim przypadku świetnie sprawdzi się na wczesną kolację. Skomponuj ją z prostą sałatką na bazie sałaty lodowej i świeżych warzyw.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj o tym, że możesz modyfikować intensywność marynaty do karkówki z musztardą w zależności od tego, jakiego rodzaju musztardy użyjesz. Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, wybierz np. kremską. Możesz również eksperymentować z innymi dodatkami, jak słodka lub ostra papryka.

Dla urozmaicenia:

Karkówka marynowana w musztardzie będzie też doskonale smakować, jeśli do zalewy dodasz liść laurowy i zioła prowansalskie. Nie zapomnij podzielić się w komentarzu swoją opinią na temat marynaty do mięsa z musztardą. Smacznego!