
Składniki
16 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
80 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki, chilli i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, a gdy odzyskają jędrność przekrój je na pół. Jeśli używasz pieczarek pokrój świeże grzyby bez namaczania. Paprykę pokrój w plastry.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szalotki, czosnek i ostrą paprykę, po jakimś czasie dodaj krewetki, groszek cukrowy, grzyby i czerwoną paprykę.

Krok 4
Wszystko razem smaż około 3 minut, na koniec zalej rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu Fixem Knorr.

Krok 5
Całość gotuj jeszcze minutę, dodaj sok z limonki i kiełki sojowe. Danie podawaj z ryżem posypane obficie natką kolendry

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne krewetki
Delikatne mięso krewetek z warzywami w pachnącym, lekko kwaśnym i ostrym sosie podane z ryżem przeniesie cię w parę chwil do odległej Azji. Dania kuchni orientalnej z wykorzystaniem owoców morza, tylko pozornie wydają się skomplikowane. Prawda jest zupełnie inna – to szybkie, smaczne i niezwykle efektowne potrawy, które pokochasz. Owoce morza od kilku lat są łatwo dostępne również w Polsce, a najbardziej popularne spośród są właśnie krewetki. Najlepsze będą te duże i świeże, jeszcze w pancerzykach, ale możesz kupić też już obrane i mrożone. Po różowym kolorze poznasz czy krewetki były już gotowane – wymagają one krótszego czasu smażenia. Na orientalną ucztę dla czterech osób wystarczy kilkanaście krewetek i kompozycja warzyw. Nie zapomnij o grzybach shitake, które są ważnym składnikiem dalekowschodniej kuchni, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, zastosuj pieczarki. Orientalne krewetki w sosie z warzywami podawaj na ryżu.