Placki po węgiersku z kurczakiem i sosem - przepis | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Placki po węgiersku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
886 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

935 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

700 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

4 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki mąki wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną soli, a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka. Na rozgrzanej na patelni oliwie zrumień mięso.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w dużą kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z koncentratem. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, oprósz łyżką mąki, wymieszaj, a następnie zalej 1/3 bulionu i doprowadź do wrzenia. Duś chwilę.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zrumienionego kurczaka, wymieszaj razem i uzupełnij resztą bulionu. Gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem, ostrą papryką i jeśli zajdzie taka potrzeba - solą.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto Fix Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Następnie smaż placki, duże na całą patelnię.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowy gulasz podawaj na chrupiących plackach ziemniaczanych z łyżką kwaśnej śmietany. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku lub innych ziół.

Placki po węgiersku z kurczakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Adam Jasionas

    Adam Jasionas , 14.03.2020

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z kurczakiemPlacki po węgiersku z kurczakiem

Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – oto, jak wyglądają typowe placki po węgiersku. A co, gdyby dla odmiany zastąpić gulasz potrawką z mięsa drobiowego? Dysponując sprawdzonym przepisem na placki ziemniaczane z sosem z kurczaka, możesz mieć pewność co do kulinarnego sukcesu. Podaj placki po węgiersku z kurczakiem i spodziewaj się owacji na stojąco.

Dla kogo?

Nasz przepis na placek po węgiersku z kurczakiem to miła niespodzianka dla amatorów połączenia kuchni polskiej i węgierskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą w kuchni wyczarować coś z niczego.

Na jaką okazję?

Samo zrobienie placków to banał, zwłaszcza jeśli sięgniesz po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr. Gęsty i wyrazisty sos do placka po węgiersku z kurczakiem zachwyci wszystkich domowników. Sięgaj po niego, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę niebanalnym posiłkiem w porze obiadowej.

Czy wiesz, że?

Kurczak, jakiego użyliśmy w przepisie na placki po węgiersku to surowe piersi kurczaka, ale równie dobrze nadadzą się kawałki mięsa drobiowego, jakie zostały z gotowania bulionu na niedzielny rosół lub okrawki z pieczeni, także tej z indyka. Ważne, aby mięso do placków ziemniaczanych z gulaszem z kurczaka podsmażyć na patelni obtoczone z mąką i dopiero po tym zabiegu dodać do reszty składników.

Dla urozmaicenia:

Możesz usmażyć i podawać jeden wielki placek po węgiersku z kurczakiem dla każdego lub zrobić kilkanaście mniejszych. Wybór należy do ciebie. Do udekorowania każdego placka po cygańsku z kurczakiem użyj łyżki śmietany i świeżej natki pietruszki.