Penne z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z brokułami

w stylu bolońskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
780 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

300 gramów

0.5 sztuki

250 gramów

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na niewielkie różyczki i ugotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry, dodaj mięso i smaż do momentu odparowania wody.

Krok 3

Fix wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj ugotowany makaron i brokuły. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp serem i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać do sosy posiekane chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Penne à la marinara
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z brokułamiPenne z brokułami

Bolognese to sos pomidorowo-mięsny, którego historia sięga czasów średniowiecza. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie do jego przygotowywania wykorzystywano mięso pokrojone na bardzo drobne kawałki, obecnie jednak przyrządza się go z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego lub wołowego. Do zrobienia tej potrawy wykorzystać możesz także boczek, kiełbasę oraz tak zwaną włoszczyznę, czyli seler, marchewkę i pietruszkę. Ale można eksperymentować i dac inne warzywa np. brokuły. Sos boloński gotuje się na wolnym ogniu, przez trzy – cztery godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, możesz wykorzystać Fix Spaghetti Bolognese Knorr, sos będzie tak samo dobry, a na jego przygotowanie poświęcisz o wiele mniej czasu. Chrupkości potrawie nada ugotowany brokuł. Na koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i posyp ulubionymi ziołami. Smacznego!