
Składniki
1.5 kilograma
3 łyżki
1 opakowanie
25 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
0.5 pęczka
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki posiekaj, cytrynę pokrój w plastry.

Krok 2
Połącz oliwę z oliwek z przyprawą Za'atar Knorr, melasą z granatu, czosnkiem, solą i pieprzem.

Krok 3
Kurczak pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z marynatą i zostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zamarynowane mięso rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż kurczak się zarumieni.

Krok 5
10 minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Po upieczeniu, tuż przed podaniem, posyp upieczone mięso ziarnami granatu oraz natką pietruszki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej. W tym czasie nie wyobrażano sobie suto zastawionego stołu bez pieczeni z dodatkiem słodkich składników. Chętnie wykorzystywano różnego rodzaju powidła, śliwki, rodzynki, wiśnie czy porzeczki. Równie ciekawą formą jest użycie owoców z innego kontynentu. Czas na egzotykę! Już dziś wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z kawałkami granatu i poczuj tę słodycz!
Dla kogo?
Dla osób, które lubią nieoczywiste połączenia i chcą bawić się smakami.
Na jaką okazję?
Jeśli przypadła Ci rola gospodarza, a wykorzystałeś już limit dań popisowych, pieczony kurczak z kawałkami granatu przychodzi z pomocą. To prawdziwy as w rękawie!
Czy wiesz, że?
Z jadalnej części granatu przygotowuje się syrop zwany grenadyną, który służy do przygotowania deserów.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili.