Ryż z warzywami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami i kurczakiem

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 szczypty

3 łyżeczki

1500 mililitrów

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 4
Anna Wąsik

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony boczek
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej