
Składniki
6 sztuk
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
2 szczypty
3 łyżeczki
1500 mililitrów
2 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Krok 2
Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Krok 3
Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Krok 4
Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej