Sałatka ze szpinaku i truskawek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku i truskawek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
394 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

350 gramów

400 gramów

1 sztuka

0.25 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 2

Krok 3

Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku i truskawekSałatka ze szpinaku i truskawek

Wyjątkowo apetyczną sałatkę szpinakową podasz jako elegancką przystawkę do głównego posiłku, choć może być ona także samodzielnym daniem. Wyróżnia ją słodko-kwaśny smak z pikantną nutą, a migdały dodają jej chrupkości. Pierwszym krokiem do przyrządzenia szpinakowej sałatki jest odszypułkowanie i pokrojenie w ćwiartki dojrzałych, soczystych truskawek. Umieść je w salaterce razem ze świeżymi liśćmi szpinaku. Garść obranych migdałów praż na suchej patelni do momentu, aż nabiorą złocistego koloru i dodaj do pozostałych składników. Bulwę kopru włoskiego, zwanego także fenkułem, pokrój w niezbyt grube plastry. Następnie zamarynuj je w błyskawicznym włoskim sosie sałatkowym. Ważnym elementem tej potrawy jest wyrazisty w smaku dressing. Przygotujesz go z soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, musztardy, oliwy oraz octu balsamicznego, który rewelacyjnie skomponuje się ze słodkimi truskawkami. Całość zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek. Zapisz nasz przepis na sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami.