Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
łatwe
636 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
8 łyżek
1 łyżka
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: ziemniaka i cukinię umyj, a następnie pokrój w długie paseczki. Grzyby oczyść i podziel podobnie jak inne warzywa. Wszystkie jarzyny oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku lub rondlu rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj, dbając o to, żeby nie pozostały żadne grudki, a ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Następnie dodawaj powoli białka, cały czas dokładnie mieszając, póki ciasto nie stanie się gęste i puszyste.

Krok 3
Do ciasta wkładaj warzywa, lekko mieszaj, by całe się zanurzyły, a następnie wkładaj pałeczkami do rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor, obracając od czasu do czasu. Gotowe frytki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Warzywa ułóż na talerzu, a obok ustaw miseczkę z sosem Hellmann's Sweet&Sour.


Dobra rada:
Usmażone warzywa musisz serwować od razu po upieczeniu, w przeciwnym razie pochłoną wilgoć z powietrza i stracą swoją chrupkość. W tempurze możesz również smażyć inne warzywa jak np. podzielony na mniejsze różyczki brokuł, kawałki kalafiora, a nawet pokrojoną na kształt frytek marchewkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!
Dla kogo?
Warzywa w tempurze z sezamem to danie idealnie nie tylko dla wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, ale także osób, mających ochotę na smaczną, chrupiącą przekąskę zamaczaną w pikantnym sosie.
Na jaką okazję?
Złociste smażone warzywa z sezamem świetnie nadadzą się jako składnik obiadu w stylu azjatyckim. Mogą być również znakomitą przekąską podczas luźnego spotkania z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Choć tempura jest kojarzona przede wszystkim z Japonią, tak naprawdę ten sposób przygotowywania potraw w cieście wynaleźli Portugalczycy, a na wyspy japońskie trafiła w XVI wieku, dzięki jezuickim misjonarzom. W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne. Życzymy smacznego!