Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

50 mililitrów

5 łyżek

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 1

Krok 2

Szalotki i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj gałkę muszkatołową oraz cynamon. Składniki przełóż do dużej miski.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rum, colę, ketchup, posiekaną papryczkę, gałązki tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż mięso, wymieszaj i dobrze natrzyj wieprzowinę.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 3

Krok 4

Przełóż kawałki mięsa oraz całą marynatę do woreczka dołączonego do opakowania Fix Knorr.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie piecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix, około 40 minut.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu odstaw woreczek na 10 minut, a następnie otwórz go i wyłóż mięso wraz z sosem na talerz. Podawaj z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • beata

    beata , 06.01.2022

    bardzo smaczna, miałam obiekcje, czy taka ilość gałki i cynamonu nie będzie przesadą, ale wyszło interesująco; podana z duuużą porcją mixu sałat z winegretem - palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk

Łopatkę wieprzową umyj, wysusz i pokrój na 5-6 mniejszych kawałków.