
Składniki
1 kilogram
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę na zupę fasolową mocz dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.
Krok 2
Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.
Krok 3
Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut – do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Doprowadź zupę fasolową do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako dodatek do potraw mięsnych. Na polskich stołach również zagościła w postaci zupy fasolowej. Przygotowanie jej zajmuje około godziny, jednak cały proces rozpoczyna się aż dobę wcześniej. Aby fasola była zdatna do spożycia, należy ją moczyć w wodzie. Po upływie 24 godzin można ją gotować z mięsem i innymi warzywami. Zupa fasolowa tradycyjna przepis w takiej wersji zachwyca smakiem!
Dla kogo?
Fani warzyw strączkowych z pewnością rozsmakują się w daniu, jakim jest zupa fasolowa z zasmażką. Należysz do tego grona? A może dopiero przekonujesz się do strączków? Jesteśmy pewni, że nasz przepis na zupę fasolową przypadnie Ci do gustu i odmieni Twój dotychczasowy jadłospis.
Na jaką okazję?
Zupa fasolowa to danie idealne na codzienny obiad. Przygotuj duży garnek tej zupy i podawaj ją kilka razy z rzędu. Nie będziesz martwić się o to, co zaserwować następnego dnia. Zupa fasolowa przepis zachwyci wszystkich domowników. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Pamiętaj – Meksykanie w swoich potrawach nigdy nie zapominają o przyprawach, nadając swojej kuchni ostry, wyrazisty smak. Dlatego sięgnij koniecznie po majeranek, pieprz czy czosnek. Sprawią one, że zupa fasolowa będzie miała głęboki, aromatyczny smak, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
Dla urozmaicenia:
Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji, możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Zupa fasolowa to jedno z kultowych dań z boczkiem, co sprawia, że może być świetną potrawą dla wszystkich tych, którzy uwielbiają mięso w każdej postaci.