Kieszonki z indyka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki z indyka z grzybami

czyli faszerowany filet z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

10 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój śliwki na małe kawałki, posiekaj czosnek. Dodaj do reszty, dopraw majerankiem i odrobiną Przyprawy do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Pokrój pierś z indyka na plastry o grubości 1 centymetra. Zrób w każdym kawałku mięsa kieszonkę, poziomo nacinając mięso ostrym nożem.

Krok 3

Podsmaż tak przygotowane kotleciki z obu stron na patelni.

Krok 4

Wymieszaj Sos grzybowy Knorr z wodą według zaleceń na opakowaniu. Następnie zalej sosem podsmażonego indyka i gotuj całość przez 5 minut. Podawaj.

Krok 5

Pokrój grzyby w ćwiartki, cebulę w kostkę i podsmaż je na oleju.

Krok 6

W przygotowane nacięcia włóż farsz i owiń każdy kawałek mięsa 2 plastrami boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Plichta

    Alicja Plichta , 05.07.2015

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki z indyka z grzybamiKieszonki z indyka z grzybami

Planujesz uroczysty obiad i szukasz wykwintnego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu dania? Zdecyduj się na kieszonki z indyka z grzybami. To doskonała mieszanka różnych smaków – łagodne i kruche mięso z indyka połączysz w niej ze słodkimi i aromatycznymi suszonymi śliwkami oraz chrupiącym wędzonym boczkiem. Ważnym składnikiem nadzienia są też grzyby – wybierz leśne, np. prawdziwki albo maślaki, ale ewentualnie sprawdzą się także pieczarki. W kawałkach mięsa wytnij nieduże kieszonki, owiń je boczkiem i podsmaż. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i miękkie. Pierś z indyka faszerowaną grzybami leśnymi podaj w gęstym grzybowym sosie, najlepiej z kawałkami grzybów. Serwuj danie również z kluskami śląskimi albo kopytkami, z dodatkiem czerwonej kapusty lub surówki z buraków. Przygotowując taką kompozycję, pamiętaj, że dobrze jest namoczyć suszone śliwki, by zmiękły. Koniecznie spróbuj tego dania przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.