Makaron po seczuańsku - z wieprzowiną: smażony | Przepisy.pl pixel

Makaron po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.

Makaron po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

W garnku w litrze wody z dodatkiem bulionetki Knorr ugotuj makaron. Następnie odcedź go zachowując około 2 łyżek bulionu.

Makaron po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym oleju smaż przez pół minuty czosnek, imbir oraz cebule dymki. Dodaj pastę sezamową, resztę sosu sojowego. Gotuj przez 4 minuty. Dodaj mięso.

Makaron po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron wraz z 2 łyżkami bulionu dodaj do sosu. Zagotuj i wykładaj na talerz.

Makaron po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pieprz seczuański i rozdrobnij go. Potrawę podawaj posypaną przygotowanym wcześniej pieprzem.

Makaron po seczuańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po seczuańskuMakaron po seczuańsku

Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.