Pęczak z grzybami a la risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pęczak z grzybami a la risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

859 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w niedużym garnku. Dodaj pokrojone grzyby oraz pęczak i smaż wszystko razem przez 2 minuty.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 2

Krok 3

Całość zalej pozostawionym wywarem i żeby danie nabrało pełnego smaku - dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 3

Krok 4

Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj śmietanę, starty ser oraz posiekaną natkę. Kaszę wymieszaj i podawaj.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych czy też rybnych.

1

Opinie o przepisie

  • karolina kowalska

    karolina kowalska , 20.11.2015

    to jest przepyszne! łatwe i szybkie do zrobienia polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pęczak z grzybami a la risottoPęczak z grzybami a la risotto

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.