Pieczeń z karkówki
z aromatem pomarańczy
łatwe
1404 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżka
650 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Krok 2
Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Krok 3
Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Krok 4
Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Krok 5
W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Krok 6
Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Krok 7
Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej