Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
łatwe
1899 osób zapisało
Składniki
600 gramów
3 łyżki
200 gramów
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.

Krok 2
Mięso dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.

Krok 3
Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca) a następnie oprósz pozostałą Przyprawą do mięs Knorr – dopraw również powstałe kieszenie.

Krok 4
Przygotowana masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ścisło w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni a następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.


Dobra rada:
Do mięsnej masy możesz dodać uprażone orzechy – włoskie lub piniowe.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Z wyrazistym mięsnym nadzieniem będzie doskonała na niedzielny obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Farsz przygotujesz, mieszając mięso mielone z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, oliwkami oraz czosnkiem. Dodatkowo wzbogać go orzechami włoskimi lub piniowymi. Dobrym uzupełnieniem będzie też suszona bazylia. Oczyszczoną karkówkę natnij i posyp przyprawami. Do powstałych kieszonek nałóż mięsne nadzienie. Najpierw podsmaż mięso, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość, a następnie włóż je do piekarnika. Upieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku będzie aromatyczna i delikatna. Serwuj ją z kluskami gnocchi posypanymi świeżą bazylią i parmezanem. Będzie smaczna także z kluskami śląskimi lub wytrawnymi kopytkami podanymi w ten sposób. Wzbogać też danie sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz, jak przygotować mięso z wyrazistym farszem. Szczegóły znajdziesz w podanym przepisie.