
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 2
Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
Pizza – trudno chyba o bardziej uniwersalne i lubiane danie. Możliwości łączenia różnych składników są naprawdę nieskończone i warto z nimi eksperymentować. Tym razem wypróbuj zestawienie delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka z serem pleśniowym typu blue. Na początek przygotuj spód. Składniki na ciasto dokładnie ugnieć i rozwałkuj po wcześniejszym odstawieniu. Na tak przygotowanym placku rozsmaruj równomierną warstwą sos: przyrządzisz go poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z przyprawami. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z pomidorami – również w daniach wytrawnych. Na wierzchu pizzy ułóż usmażone na złoty kolor kawałki piersi z kurczaka, cebulę oraz pokruszony ser. Jeśli lubisz bardziej zróżnicowane połączenia, dodaj jeszcze pokrojone na krążki czarne oliwki. Po upieczeniu wierzch pizzy warto udekorować listkami świeżej bazylii lub nieco pikantnej rukoli. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.