Pizza z serem pleśniowym i z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 2

Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.

Krok 3

Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.

Krok 6

Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Focaccia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z kurczakiem i serem pleśniowymPizza z kurczakiem i serem pleśniowym

Pizza – trudno chyba o bardziej uniwersalne i lubiane danie. Możliwości łączenia różnych składników są naprawdę nieskończone i warto z nimi eksperymentować. Tym razem wypróbuj zestawienie delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka z serem pleśniowym typu blue. Na początek przygotuj spód. Składniki na ciasto dokładnie ugnieć i rozwałkuj po wcześniejszym odstawieniu. Na tak przygotowanym placku rozsmaruj równomierną warstwą sos: przyrządzisz go poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z przyprawami. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z pomidorami – również w daniach wytrawnych. Na wierzchu pizzy ułóż usmażone na złoty kolor kawałki piersi z kurczaka, cebulę oraz pokruszony ser. Jeśli lubisz bardziej zróżnicowane połączenia, dodaj jeszcze pokrojone na krążki czarne oliwki. Po upieczeniu wierzch pizzy warto udekorować listkami świeżej bazylii lub nieco pikantnej rukoli. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.