
Składniki
500 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
80 gramów
0.5 pęczka
400 mililitrów
1 szklanka
1 łyżka
60 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.

Krok 3
Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.

Krok 4
W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.

Krok 5
Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Krok 6
Pod koniec duszenia potrawki z królika, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z królika
Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, jak i pieczenie. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Soczysty królik w potrawce z warzywami to przysmak, o którym nie warto zapominać podczas komponowania jadłospisu.
Dla kogo?
Przygotowanie potrawki z królika zajmuję trochę czasu. Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Z tego powodu przepis na potrawkę z królika najlepiej jest brać na kulinarny warsztat, gdy możesz bez pośpiechu zamknąć się w kuchni. Receptura potrawki z królika z warzywami przekona nawet kulinarnych adeptów, że tego smacznego mięsa nie należy się bać.
Na jaką okazję?
Wolne popołudnie albo weekendowy dzień? To idealna pora, by zmierzyć się z królikiem w potrawce. Mięso to rzadko pojawia się na stołach, więc może stać się twoim asem z rękawa, gdy organizujesz wystawne przyjęcie z okazji świąt, rocznicy ślubu albo narodzin potomka. Wypróbuj nasz przepis na potrawkę z królika i przygotuj smaczne danie na specjalną okazję.
Czy wiesz, że?
Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie. Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste. Warto pamiętać, że przepis na królika w potrawce może się różnić w zależności od rodzaju mięsa, co wpływa na finalny smak i teksturę potrawy.
Dla urozmaicenia:
Gotowa potrawka z królika z ziemniakami smakuje wyśmienicie. Kartofle możesz zamienić w kremowe purée. Mięso doskonale komponuje się także z kaszą jęczmienną. Przepis na potrawkę z królika możesz również wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw, które podkreślą smak dania.
Sprawdź również nasz przepis na makaron z sosem arrabbiata oraz klasyczne ragù bolognese! Zasmakuj w aksamitnych połączeniach.