Risotto ze szpinakiem - szpinakowe z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
518 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1

6 łyżek

1 sztuka

750 mililitrów

500 gramów

8 plastrów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku).

Risotto ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wywar z kostki Rosołu z kury Knorr i wody. Do garnka z ryżem zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.

Risotto ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku oraz pokrojonymi pomidorami.

Risotto ze szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Dragons123

    Dragons123 , 04.09.2019

    chciałem tylko powiedzieć że danie wyszlo znakomicie i jest bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szpinakiemRisotto ze szpinakiem

Zielony szpinakowy ryż otulony podpieczonymi kawałkami boczku to danie, które może uzależniać. Aby risotto było takie, jak we Włoszech, trzeba je odpowiednio gotować, a właściwie dusić. Surowe ziarna najpierw podsmaża się z cebulką na patelni, a następnie zalewa bilionem, tak by pokrył ziarna. Potem czeka się, aż płyn odparuje i tę czynność kilkakrotnie powtarza, aż ryż będzie miękki, ale nadal lekko stawiający opor pod zębami, czyli al dente. Taka metoda gotowania może wydawać się czasochłonna, jednak gwarantujemy, że smak i wyjątkowa jędrność ryżu są tego warte. Dobre risotto to również takie, które jest bardzo kremowe, w zasadzie daje się zjeść jedynie łyżką. Jak to uzyskać? Nie żałować dodatku tartego parmezanu oraz tłuszczu. Gdy się rozpuszczą, utworzą genialny sos, który połączy wszystkie składniki. Główny ton w tym przepisie nadają mrożone liście szpinaku, wędzony boczek, oraz małe słodkie pomidorki, których nie duś, a jedynie pokrój na mniejsze cząstki i poukładaj na daniu.