Siekane kotlety przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Siekane kotlety

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
796 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kurczaka pokrój w drobną kostkę, ziemniaka obierz zetrzyj na tarce na grubych oczkach, wszystkie składniki umieść w miejsce. Dodaj majonez jajko przyprawy bułkę tartą, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista dodaj więcej bułki.

 Siekane kotlety - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotleciki.

 Siekane kotlety - Krok 2

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładaj kotlety smaż je z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec kotlety przykryj pokrywką i smaż tak jeszcze około 30 sekund aby kotlety nie były surowe w środku. Gotowe kotleciki podawaj z porcją ulubionej surówki.

 Siekane kotlety - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać łyżkę ziarna sezamu.

7

Opinie o przepisie

  • Keit

    Keit , 11.02.2023

    Czy do kotletów daje się ziemniaka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 11.05.2022

    Ziemniak surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Michu

    Michu , 19.07.2021

    Twój komentarz mnie przekonał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Betty

    Betty , 28.05.2021

    To przecież szczypior, a nie pietruszka! Więcej dokładności.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 11.05.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Siekane kotlety Siekane kotlety

Trudno znaleźć osobę, szczególnie w Polsce, która nie słyszała o kotletach. Tradycyjnie kojarzą się one z niedzielnym obiadem, podczas którego podawane są w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty. Dziś proponujemy wam inną wersję tego dania. Mięsem, z którego przygotujemy kotlety, będzie pierś z kurczaka. To propozycja dla miłośników drobiowych potraw, które charakteryzuje bogaty smak i aromat. Siekane kotlety mają jeszcze jedną zaletę – są proste i szybkie w przygotowaniu! Zapraszamy na klasyczny polski obiad w nowoczesnej odsłonie.

Dla kogo?

Przepis na siekane kotlety to idealna propozycja dla miłośników różnorodności w kuchni, którzy poszukują inspiracji na pyszny domowy obiad.

Na jaką okazję?

Siekane kotlety sprawdzą się przede wszystkim w porze obiadowej! To doskonały pomysł na niedzielny rodzinny lunch.

Czy wiesz, że?

Jedną z najpopularniejszych wersji tego dania spotykaną w kuchni polskiej są kotlety schabowe. Ich tradycja sięga XIX wieku. Najlepszy smak potrawy uzyskuje się poprzez smażenie mięsa na smalcu.

Dla urozmaicenia:

Do farszu idealnie pasuje sezam. Wystarczy łyżka, aby kotlety zyskały oryginalny smak.