Tarta z cukinią i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i pokrój w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyj, pomidora sparz i obierz ze skóry - wszystkie warzywa również pokrój w plasterki.

Krok 2

Ciasto Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Usmaż dwa duże placki średnicy patelni, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3

Pierwszy z placków ułóż w formie do pieczenia, posyp żółtym serem i przykryj drugim plackiem.

Krok 4

Na wierzchu tarty układaj dekoracyjnie na przemian plastry ziemniaka, bakłażana, cukinii i pomidora. Co kilka plasterków powtykaj liście bazylii.

Krok 5

Całość posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Krok 6

Plastry bakłażana i cukinii obsmaż na grillowej lub zwykłej patelni. Skrop oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej