Warkocz z polędwiczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warkocz z polędwiczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
367 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

437 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

3 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu przekrój wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z przyprawą do mięsa wieprzowego a następnie nacięte mięso pomieszaj z marynatą. Przyprawa do mięsa nada mięsu odpowiedniego aromatu oraz sprawi że mięso będzie soczyste.

Warkocz z polędwiczek - Krok 1

Krok 2

Mięso ułóż na desce na każdą „odnogę” polędwiczki nałóż plaster boczku, sera na oraz szczypior z dymki. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element. Warkocz obsmaż na patelni z obu stron. Po usmażeniu przełóż na bok.

Warkocz z polędwiczek - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę dymkę razem z pozostałym posiekanym szczypiorem. Gdy cebula będzie szklista, wrzuć umyte i przekrojone na mniejsze kawałki kurki, smaż chwilę, dodaj wino. Całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku.

Warkocz z polędwiczek - Krok 3

Krok 4

Na patelnię włóż na powrót mięso, całość przykryj i duś w sosie przez około 15 minut. W razie potrzeby rozcieńcz sos dodając kilka łyżek wody. Podawaj na sosie kurkowym np. z kaszą.

Warkocz z polędwiczek - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa lub boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.

7

Opinie o przepisie

  • GN

    GN , 27.09.2021

    Wyszło wspaniałe! Jedynie dodałam więcej kurek, uwielbiam je i dla mnie było by za mało. Dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Nowakowski

    Radosław Nowakowski , 13.10.2016

    osobiście nie polecam. Z tych składników można ugotować coś o wiele lepszego. Danie smakowało bardzo jednorodnie. Jeśli ktoś już się zdecyduję, to polecam z frytkami, jak kebab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr leja

    piotr leja , 16.09.2016

    ok.!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bear

    Piotr Bear , 03.09.2016

    apetycznie raczej to nie wygląda........Ale pewnie smakuje :-)..........Nie postarali się ze zdjęciem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Baginska

    Regina Baginska , 03.09.2016

    Moga byc mrozone (Kaufland -lodowki zamrazarki)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogda Bozena

    Bogda Bozena , 02.09.2016

    Tez bym chciala... Ale nie mam kurek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Twardokęs

    Agnieszka Twardokęs , 02.09.2016

    Jadłam. ... pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warkocz z polędwiczekWarkocz z polędwiczek

Spróbuj polędwiczek wieprzowych w nieco innej odsłonie. Części mięsa splecione w formie warkocza prezentują się bardzo dobrze, a dzięki wielu dodatkom, całość tworzy smaczne i różnorodnie danie. Wybierz odpowiedni kawałek polędwicy – taki, z którego da się łatwo wydzielić trzy podłużne części. Przypraw mięso i pokrój na trzy połączone ze sobą kawałki. Na każdym z nich ułóż szczypior, cienki kawałek wędzonego sera oraz plaster wędzonego boczku. Zapleć kawałki mięsa, spinając ich koniec drewnianą wykałaczką, a następnie podsmaż je delikatnie i odłóż na bok. Przygotuj sos, w którym następnie udusisz polędwiczkę. Usmaż cebulę wraz z kurkami, dodaj wino, a na końcu śmietanę. Kurki możesz zamienić na inne, dowolne grzyby. Do wieprzowiny pasować będą także borowiki albo pieczarki. Kiedy sos będzie gotowy, włóż do niego mięso i duś do miękkości. Podczas duszenia polewaj wierzch warkocza sosem. Tak przygotowaną polędwiczkę serwuj z kaszą – dobrze sprawdzi się gryczana albo jęczmienna perłowa. Wypróbuj przepis na warkocz z polędwiczek w kurkowym sosie.