
Składniki
3 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
200 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
3 plastry
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu przekrój wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z przyprawą do mięsa wieprzowego a następnie nacięte mięso pomieszaj z marynatą. Przyprawa do mięsa nada mięsu odpowiedniego aromatu oraz sprawi że mięso będzie soczyste.

Krok 2
Mięso ułóż na desce na każdą „odnogę” polędwiczki nałóż plaster boczku, sera na oraz szczypior z dymki. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element. Warkocz obsmaż na patelni z obu stron. Po usmażeniu przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę dymkę razem z pozostałym posiekanym szczypiorem. Gdy cebula będzie szklista, wrzuć umyte i przekrojone na mniejsze kawałki kurki, smaż chwilę, dodaj wino. Całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku.

Krok 4
Na patelnię włóż na powrót mięso, całość przykryj i duś w sosie przez około 15 minut. W razie potrzeby rozcieńcz sos dodając kilka łyżek wody. Podawaj na sosie kurkowym np. z kaszą.


Dobra rada:
Warzywa lub boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warkocz z polędwiczek
Spróbuj polędwiczek wieprzowych w nieco innej odsłonie. Części mięsa splecione w formie warkocza prezentują się bardzo dobrze, a dzięki wielu dodatkom, całość tworzy smaczne i różnorodnie danie. Wybierz odpowiedni kawałek polędwicy – taki, z którego da się łatwo wydzielić trzy podłużne części. Przypraw mięso i pokrój na trzy połączone ze sobą kawałki. Na każdym z nich ułóż szczypior, cienki kawałek wędzonego sera oraz plaster wędzonego boczku. Zapleć kawałki mięsa, spinając ich koniec drewnianą wykałaczką, a następnie podsmaż je delikatnie i odłóż na bok. Przygotuj sos, w którym następnie udusisz polędwiczkę. Usmaż cebulę wraz z kurkami, dodaj wino, a na końcu śmietanę. Kurki możesz zamienić na inne, dowolne grzyby. Do wieprzowiny pasować będą także borowiki albo pieczarki. Kiedy sos będzie gotowy, włóż do niego mięso i duś do miękkości. Podczas duszenia polewaj wierzch warkocza sosem. Tak przygotowaną polędwiczkę serwuj z kaszą – dobrze sprawdzi się gryczana albo jęczmienna perłowa. Wypróbuj przepis na warkocz z polędwiczek w kurkowym sosie.