Warzywa na patelni z oliwą z oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa na patelni

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i paprykę pokrój w kostkę

Krok 2

Pomidory sparz we wrzątki i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w kostkę.

Krok 3

Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa.

Krok 4

Oprósz warzywa Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Smaż kilka minut aż warzywa staną się ciepłe. Rada: Nie należy smażyć zbyt długo, bo potrawa zrobi się niesmaczna. Zbyt krótkie smażenie, sprawi jednak, że danie będzie jeszcze zimną, przez co zwykłą sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa na patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa na patelniWarzywa na patelni

Nie musisz kupować mrożonych warzyw na patelnię. Spróbuj przygotować własną smakowitą kompozycję. Możesz wykorzystać do tego praktycznie wszystkie sezonowe warzywa. Do wersji podstawowej przepisu potrzebujesz jedynie: cukinii, pomidorów i papryki. Pamiętaj o tym, że młodą cukinię wystarczy umyć i pokroić, natomiast dojrzałą warto obrać ze skórki oraz wykroić pestki z częścią miąższu. Dzięki temu nadal będzie smaczna i nie rozpadnie się podczas smażenia. Nie zapomnij usunąć też nasion z papryki, które mogą nadać daniu gorzki posmak. A jeśli nie lubisz skórki z pomidorów w potrawach, sparz najpierw warzywo wrzątkiem. Wtedy z łatwością ją zdejmiesz. Wszystkie warzywa podsmażone razem na patelni wystarczy doprawić według gustu – na ostro bądź słodko. Przydadzą się szczególnie bazylia, oregano i kolendra lub też posiekana natka pietruszki. Danie serwuj samodzielnie, z ryżem lub kaszą gryczaną. Będzie też doskonale komponować się z chrupkim pieczywem czosnkowym. Warto urozmaicić je dodatkowymi składnikami, np. cebulą, startą marchewką, groszkiem lub kukurydzą. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis – przyda się niejednokrotnie, kiedy zaskoczą Cię niespodziewani goście.