
Składniki
burgery:
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
do dekoracji:
5 sztuk
2 łyżki
80 gramów
1 sztuka
3 sztuki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jarmuż umyj, porwij na drobniejsze listki i zblanszuj. Buraka oraz marchew zetrzyj na tarce, a fasolkę odcedź.
Krok 2
Za pomocą ubijaka do puree ziemniaczanego rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Dodaj starte warzywa, zblanszowany jarmuż, płatki owsiane, przyprawy Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Z masy warzywnej uformuj w dłoniach burgery dopasowane wielkością do bułek. Odstaw je do lodówki na 15 minut.
Krok 4
Teraz smaż burgery na patelni teflonowej przez 5-7 minut .
Krok 5
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, awokado obierz i pokrój w paski, pomidory pokrój na plasterki, sałatę porwij, a bułki przekrój na pół.
Krok 6
Bułki posmaruj wegańskim majonezem, połóż wszystkie dodatki, smażone kotlety i podawaj.

Dobra rada:
Jeśli jarmuż nie jest dostępny możesz go zastąpić świeżym szpinakiem lub rukwią wodą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie burgery
Burgery to słynne danie, które nie traci na swojej popularności. Na ulicach widać coraz więcej szyldów burgerowni, ale chętnie też mierzymy się z zadaniem przygotowania tej potrawy samodzielnie. Co powiesz na burgery w wersji wegańskiej? My jesteśmy zdecydowanie na TAK!
Dla kogo?
Od razu nasuwa się myśl – dla wegan! Wcale jednak nie musi tak być. To, że danie składa się ze składników roślinnych, nie oznacza, że jest przeznaczone tylko dla wybranej grupy. Warto próbować nowych smaków.
Na jaką okazję?
Wegańskie burgery mogę bez problemu wystąpić w roli głównego posiłku dnia. Na obiad będą idealne!
Czy wiesz, że?
Polecamy sięgać nie tylko po czerwoną fasolę, ale i jej kiełki. Możesz je dodawać do wielu potraw - ich delikatny, gorzkawy posmak doskonale pasuje do słodkich sosów i dressingów, często służą także jako dodatek do zup oraz sałatek.
Dla urozmaicenia:
Takie burgery przygotować możesz również na grillu. Będą znakomitą alternatywą dla mięsnych przysmaków.