
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.

Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa
To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat, jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stała się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? Przepis udowodni, że jest to prostsze niż myślisz.
Dla kogo?
Po licznych eksperymentach z egzotycznymi specjałami pojawiła się ochota na powrót do korzeni i najlepszych lokalnych smaków? Miej w pogotowiu przepis na zupę ogórkową! Czasem zapominamy, że najlepsze smakołyki znajdują się tuż pod nosem.
Na jaką okazję?
Chcesz przygotować prosty, a zarazem smaczny posiłek dla całej rodziny? Dzięki przepisowi na ogórkową zupę z tym zadaniem poradzisz sobie celująco. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru na zupę ogórkową. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone.
Czy wiesz, że?
Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy, w przepisie na ogórkową uwzględnij szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe.
Dla urozmaicenia:
O czym należy pamiętać, zbliżając się do końca przepisu? Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.