Grzybowy krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowy krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 ziarna

3 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

20 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Grzybowy krupnik - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do około 2 litrów wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz obraną włoszczyznę. Ugotuj wywar.

Grzybowy krupnik - Krok 2

Krok 3

Mięso i marchewkę pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 3

Krok 4

Kasze opłucz i odsącz. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Grzybowy krupnik - Krok 4

Krok 5

Do przecedzonego wywaru dodaj grzyby wraz z wodą po moczeniu i ziemniaki, zagotuj . Wsyp kaszę i gotuj jeszcze około 20 minut.

Grzybowy krupnik - Krok 5

Krok 6

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj łopatkę, lekko zrumień i wraz z marchewką dodaj do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Przypraw Delikatem Knorr, solą, pieprzem.

Grzybowy krupnik - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • A co z wodą od grzybów

    A co z wodą od grzybów , 07.06.2024

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janek

    Janek , 04.03.2022

    Krupnik to moja ulubiona zupa. Polecam tę wersję z dodatkiem grzybów suszonych. Do zupy dodaję jeszcze majeranek. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Aga

    Aga Aga , 02.03.2021

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowy krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krupnik po polsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowy krupnikGrzybowy krupnik

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.