Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową
łatwe
90 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
300 gramów
50 mililitrów
300 mililitrów
3 łyżki
100 gramów
4 sztuki
5 cm
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 ziarna
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kielichu miksera rozdrobnij na gładką pastę cebulę, imbir, chili, czosnek oraz pomidory. Posiekaj natkę kolendry i miętę. Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój ją na trzy części.

Krok 2
Jogurt wymieszaj z octem oraz przyprawą Garam Masala Knorr.

Krok 3
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin. Ugotuj ją na wpół twardo (ok. 30 minut) w osolonej wodzie. Nie odcedzaj.

Krok 4
Z udek kurczaka usuń skórkę oraz poprzecinaj je w poprzek kości na pół. Mięso wymieszaj z połową jogurtu i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Krok 5
W żeliwnym garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju upraż rozdrobnione ziarno kardamonu i fragment kory cynamonu. Następnie dodaj pastę z warzyw, kurkumę i smaż przez 2–3 minuty. Dodaj mięso i całość dokładnie wymieszaj. Wsyp fasolkę szparagową oraz ciecierzycę. Wszystko duś pod przykryciem ok. 40 minut. Na koniec wlej pozostały jogurt, zamieszaj. Dopraw do smaku posiekaną natką kolendry oraz miętą. Tymczasem w drugim garnku na kolejnych dwóch łyżkach oleju podsmaż pozostałą część kory cynamonu oraz rozłupane ziarno kardamonu. Dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie wlej ok. 400 ml wody oraz wrzuć dwa liście laurowe. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj ryż przez ok. 30 minut, aż zmięknie. Gotowe biryani z kurczaka podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Jeśli danie jest zbyt ostre, serwuj je z porcją jogurtu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową
Czy istnieje proste, szybkie danie, które nasyci całą grupę osób, a jednocześnie będzie wyglądało cudownie pysznie? Oczywiście — jest to kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową! Przez to, że Indie to jeden z najbardziej zaludnionych narodów świata, ich kuchnia jest dostosowana pod to, by wykarmić jak najwięcej ludzi w jak najprostszy sposób. Dlatego hinduskie potrawy są tak łatwe do zrobienia!
Dla kogo?
Dla osób, których zaskoczyła niespodziewana wizyta głodnych gości, a także dla tych, którzy posiadają duże rodziny i muszą przygotować coś szybkiego dla wielu osób – kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową z pewnością wyratuje z opresji!
Na jakie okazje?
Na duże obiady rodzinne i towarzyskie, na lunch do pracy na kilka dni albo na awaryjne wyjście z sytuacji, kiedy trzeba przygotować szybko i dużo.
Czy wiesz, że?
Chociaż kurczak biryani jest kojarzony głównie z Indiami, to pierwotny przepis został opracowany przez Pakistańczyków.
Dla urozmaicenia:
Jeśli kurczak biryani będzie dla ciebie za ostry, zaserwuj do niego jogurt.