Pieczony schab z dzika przekładany ananasami
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
100 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
0.5 łyżki
100 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyj ściereczką, natrzyj zmiażdżonymi przyprawami (przygotowanymi na zaprawę) i zmiażdżonym czosnkiem, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż plasterkami cebuli, alej octem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 dni.
Krok 2
W tym czasie mięso parę razy obróć, polej wytworzoną zalewą, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą zimną wodą, dobrze osącz, natrzyj solą, oprósz pieprzem, wstaw na parę godzin do chłodnego miejsca.
Krok 3
Następnie cały kawałek schabu obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie. Piekarnik nagrzej i wstaw brytfannę ze schabem. Piecz, skrapiając wywarem ugotowanym z szalotek, marchwi i porów. Pod koniec pieczenia mięso obłóż ugotowanymi warzywami. Miękki schab wyjmij i wstaw do ciepłego miejsca.
Krok 4
Sos przecedź, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, wlej śmietanę, chwilę pogotuj na małym ogniu.
Krok 5
Upieczony schab pokrój w plastry w poprzek włókien, ułóż na półmisku, przekładając plastrami ananasa, przybierz podpieczonymi szalotkami i małymi marchewkami, obłóż pieczonymi lub ugotowanymi maleńkimi ziemniakami, oddzielnie podaj sos w sosjerce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej