Pieczony schab z dzika przekładany ananasami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z dzika przekładany ananasami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżki

100 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyj ściereczką, natrzyj zmiażdżonymi przyprawami (przygotowanymi na zaprawę) i zmiażdżonym czosnkiem, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż plasterkami cebuli, alej octem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 dni.

Krok 2

W tym czasie mięso parę razy obróć, polej wytworzoną zalewą, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą zimną wodą, dobrze osącz, natrzyj solą, oprósz pieprzem, wstaw na parę godzin do chłodnego miejsca.

Krok 3

Następnie cały kawałek schabu obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie. Piekarnik nagrzej i wstaw brytfannę ze schabem. Piecz, skrapiając wywarem ugotowanym z szalotek, marchwi i porów. Pod koniec pieczenia mięso obłóż ugotowanymi warzywami. Miękki schab wyjmij i wstaw do ciepłego miejsca.

Krok 4

Sos przecedź, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, wlej śmietanę, chwilę pogotuj na małym ogniu.

Krok 5

Upieczony schab pokrój w plastry w poprzek włókien, ułóż na półmisku, przekładając plastrami ananasa, przybierz podpieczonymi szalotkami i małymi marchewkami, obłóż pieczonymi lub ugotowanymi maleńkimi ziemniakami, oddzielnie podaj sos w sosjerce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Polędwiczki a la gyros
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej