Polędwiczki w sosie malinowym
o pikantnym posmaku
łatwe
756 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.

Krok 3
Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.

Krok 4
Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.


Dobra rada:
Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli . W razie potrzeby ostrość sosu możesz podnieść dodając strąk ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki w sosie malinowym
Szukasz dobrego sposobu na przygotowanie wieprzowiny w nietypowej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis na smaczne polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Danie świetnie sprawdzi się na wystawnym obiedzie lub kolacji. Dzięki połączeniu słodkich malin i miodu z octem balsamicznym i pieprzem, mięso nabierze oryginalnego smaku. Na początek zamarynuj polędwiczki w przyprawie do wieprzowiny. Po kilku godzinach podsmaż mięso z obu stron. Po skończeniu, nie wylewaj tłuszczu, ponieważ posłuży za bazę sosu. Na patelni podsmaż szalotkę, a po zeszkleniu dodaj do niej ocet balsamiczny, miód oraz maliny. Wszystkie składniki posyp łyżeczką czarnego pieprzu. Gotuj, aż do momentu rozpadnięcia owoców. Dodaj polędwiczki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane mięso pokrój i podawaj na sosie z malin. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być sałatka z rukoli i malin. Jeśli szukasz oryginalnego połączenia smaków – sprawdź przepis na polędwiczki w pikantnym sosie malinowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.