Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
700 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Dodaj mielone mięso. Smaż tak długo, aż woda odparuje.

Krok 3
Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz Bulionetkę wołową Knorr. Całość przypraw suszonymi ziołami. Duś ok. 10 minut.

Krok 4
Gotowy sos podawaj z makaronem spaghetti, posypany startym parmezanem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos boloński do spaghetti - VIDEO
Spaghetti po bolońsku to jedna z najbardziej popularnych wersji tego klasycznego dania, pochodzącego z Włoch. Długi makaron zapewnia mnóstwo frajdy podczas jedzenia, a dobry przepis na sos do spaghetti sprawia, że obiad zamienia się w wyborną ucztę. Nie musisz planować podróży do Italii, by cieszyć się tym smakiem. Z łatwością odtworzysz sos spaghetti we własnych czterech ścianach. Nie czujesz się jeszcze zbyt pewnie w kuchni? Tym bardziej sprawdź, jak zrobić sos do spaghetti i uwierz, że z tym legendarnym włoskim daniem zmierzyć się może każdy, wykorzystując nasz prosty przepis na sos boloński do spaghetti.
Dla kogo?
Połączenie pomidorów, czosnku, cebuli, aromatycznej bazylii i mięsa mielonego to sprawdzony patent na udany obiad dla całej rodziny. Niespodziewanie okazało się, że w porze posiłku wpadną jeszcze znajomi? Żaden problem! Ilość potrzebnego sosu do spaghetti bez problemu dopasujesz do liczby osób, które zasiądą przy twoim stole. Miłośnicy nieskomplikowanych receptur będą oczarowani tym, jak prosty jest przepis na sos boloński.
Na jaką okazję?
Zdarza się, że posiłek złożony z sosu i makaronu nie kojarzy się jako szczególnie wyszukane danie. Korzystanie z gotowców ze słoików pewnie niejeden raz uratowało cię w sytuacji podbramkowej, ale wiedz, że samodzielnie zrobiony, domowy sos boloński do spaghetti to zupełnie inna liga. W dodatku zorganizowanie obiadu lub kolacji w stylu włoskim wcale nie zajmuje dużo czasu. Chyba zgodzisz się z nami, że dwa kwadranse to niewiele, gdy mowa o pełnym, domowym posiłku, w którego skład wchodzi klasyczny sos boloński do spaghetti?
Czy wiesz, że?
Nazwa sosu do spaghetti pochodzi oczywiście od Bolonii – miasta położonego na północy Włoch. Pierwsze receptury na to smaczne danie pojawiały się już w czasach średniowiecza. Z czasem zmieniały się, obecnie do sosu często włącza się różnego rodzaju kiełbasy oraz warzywa: pietruszkę, marchew i seler. Dla nadania przepisowi na sos do spaghetti szlachetności, można posłużyć się odrobiną czerwonego wina.
Dla urozmaicenia:
Sos boloński do spaghetti możesz serwować również z innymi rodzajami makaronu. Świetnie nadają się do tego tagliatelle oraz pappardelle, czyli grube wstążki. Zastanawiasz się, czy przepis na sos boloński można przygotować w wariancie wegetariańskim? Oczywiście, że tak! Wykorzystaj do przepisu na sos spaghetti czerwoną soczewicę jako zamiennik mielonego mięsa.