Gulasz wiosenny – przepis wielkanocny z wołowiną | Przepisy.pl pixel

Wiosenny gulasz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

heart
1586 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cebulę w półksiężyce. Pokrój czosnek w plasterki. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Pokrój marchewkę w plasterki.

Wiosenny gulasz - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej 0.5 łyżki oliwy w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i poczekaj aż się zrumieni z każdej strony. Smaż ok. 5 min. Odstaw.

Wiosenny gulasz - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka 0.5 łyżki oliwy. Podsmaż cebule i czosnek aż po 3-4 min. zaczną wydzielać aromat. Dodaj marchewki i papryki, gotuj dalej przez około 5 min. Wrzuć mięso z powrotem do garnka.

Wiosenny gulasz - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 500 ml wody, następnie wlej do mięsa z warzywami. Dodaj liście laurowe. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 h lub do momentu aż mięso zmięknie. Podawaj z kaszą jęczmienną lub kluskami. Udekoruj gęstym jogurtem naturalnym i posiekaną pietruszką.

Wiosenny gulasz - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby przyrządzić całe danie w jednym garnku, po godzinie gotowania dodaj do gulaszu pokrojone w kostkę ziemniaki.

85

Opinie o przepisie

  • Kinia Skorulska

    Kinia Skorulska , 02.03.2020

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Sawka

    Mieczyslaw Sawka , 04.06.2017

    bardzo dobre damie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nitka ...

    nitka ... , 11.08.2016

    Prawdziwy kucharz na pewno ale to są przepisy nie dla "prawdziwych kucharzy" tylko dla zwykłych ludzi ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kobielska

    Joanna Kobielska , 09.05.2016

    Czy bez przypraw Knorra już się w Polsce nie gotuje? Żałosne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Saa

    Łukasz Saa , 09.05.2016

    Udusi sie sam ten co to zjadl ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Salwa

    Agnieszka Salwa , 09.05.2016

    No nie mogę...jak tu takie pyszne rzeczy:)Już mi się ssanie w żołądku włączyło:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 08.05.2016

    Mięso się nie zmacerowało przez 12 godzin , mięso bez smaku takie jałowe danie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 05.05.2016

    i że niby po 1,5 godziny gotowania te warzywa nie rozlecą się na papkę i będą wyglądać tak jędrnie jak na tym śmiesznym zdjęciu potrawy? poza tym prawdziwy kucharz sam przyprawia, a nie pakuje do wszystkiego proszek z torebki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat

    Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat , 18.04.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka , 04.04.2016

    bardzo smaczny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jakacka

    Anna Jakacka , 02.04.2016

    Może być pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenka Misiak

    Bożenka Misiak , 02.04.2016

    Taki właßnie zrobiłam dzisiaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Sztalkoper

    Witold Sztalkoper , 02.04.2016

    Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Andrzejczuk

    Barbara Andrzejczuk , 02.04.2016

    Za mięsem nie przepadam ale za "chwastami"jestem na tak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.04.2016

    Jola, koniecznie daj znać jak wyszło! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mikulska

    Halina Mikulska , 02.04.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wojtczak

    Jola Wojtczak , 02.04.2016

    Napewno pychotka dzisiaj to wypróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 02.04.2016

    Smacznego napewno tak smakuje jak wyglonda smacznie ....:-) pozdrawiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Soliwoda

    Emilia Soliwoda , 02.04.2016

    Dokładnie taki gulasz Stasiu robi przez okrągły rok (głównie zimą, bo jest rozgrzewający!) i radzi sobie bez naturalnie smacznej przyprawy knorr :D.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki , 02.04.2016

    Musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Jurek

    Janusz Jurek , 02.04.2016

    WYGLĄDA SMAKOWICIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jasion

    Jacek Jasion , 02.04.2016

    Mniam, mniam ... =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Gęgniewicz-Uszałowicz

    Ela Gęgniewicz-Uszałowicz , 01.04.2016

    Muszę zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gac

    Sławomir Gac , 01.04.2016

    Też jestem na tak, tylko kto mi to zrobi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenona Wołejszo

    Zenona Wołejszo , 01.04.2016

    Dodałbym jeszcze pod koniec gotowania papryki zielona i żółta,doprawła na pikantnie i podała jako sos do placka po wegiersku przez cały rok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Hubaczek

    Aleksander Hubaczek , 01.04.2016

    Dzisiaj gulasz a jutro wpier...ol!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Meyer

    Jerzy Meyer , 01.04.2016

    Bardzo smakowita potrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rachelle Colin

    Rachelle Colin , 01.04.2016

    Miammmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Perskawiec

    Darek Perskawiec , 01.04.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurgen Bergmann

    Jurgen Bergmann , 01.04.2016

    Ja tez chyba za chwile bede gotowal !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenny gulasz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenny gulaszWiosenny gulasz

Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiosenny gulasz. Jego kluczowym składnikiem jest wysokiej jakości wołowina. Mięso i paprykę (po uprzednim wykrojeniu z niej gniazd nasiennych) pokrój w równą kostkę, cebulę w półksiężyce, a czosnek i marchewkę w plasterki. Pamiętaj o odpowiedniej kolejności smażenia wymienionych produktów. Na samym początku zarumień na rozgrzanym tłuszczu wołowinę. Następnie ją odstaw i smaż kolejno: cebulę, czosnek, marchewki i paprykę. Pamiętaj też o przyprawach – świetnie sprawdzą się np. liście laurowe. Z czym serwować gotowy gulasz? Możliwości jest naprawdę wiele. Podaj go na przykład z gruboziarnistą kaszą jęczmienną typu pęczak lub z kluskami śląskimi. Całość udekoruj gęstym jogurtem naturalnym (sprawdzi się również kwaśna śmietana) oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź dzięki niemu wyjątkowo smaczną potrawę. Serwuj ją jako samodzielne danie obiadowe lub ciepłą kolację. Udanego gotowania.