
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i rozbij cienko tłuczkiem.

Krok 2
Bułkę namocz i odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj, a suszone śliwki pokrój na kawałki.

Krok 3
Chrzan wymieszaj z bułką, natką pietruszki i śliwkami. Do masy dodaj dwa żółtka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

Krok 4
Przygotowany farsz ułóż na plastrach mięsa, dokładnie zawiń i każdy ze zrazów zepnij wykałaczką.

Krok 5
Mięso oprósz mąką i obsmaż w garnku. Wlej 600 ml wrzącej wody, dodaj liść laurowy, pieprz oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak potrawy. Zmniejsz ogień, garnek przykryj i duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 45 min.). Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z chrzanem
Zrazy z chrzanem to bardzo smaczna wersja klasycznych zrazów z ogórkami i boczkiem. Do ich przygotowania wykorzystaj mięso z szynki, chrzan oraz suszone śliwki. Są one popularnym i częstym dodatkiem do mięs, a dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale będą uzupełniały się z pikantnym chrzanem. Farsz urozmaicisz także dodatkiem suszonych moreli. Pamiętaj, by owoce przed pokrojeniem namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. By masa do nadzienia nabrała odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej namoczoną w mleku lub wodzie bułkę pszenną oraz żółtka jaj. Mięso rozbij na cienkie, równe płaty, takie, które wygodnie będzie zawinąć. Zepnij je drewnianymi wykałaczkami lub zwiąż. Duś do miękkości, po czym wyjmij wykałaczki lub rozwiąż nić. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną albo pieczonymi ziemniakami – dobrym pomysłem będzie także przygotowane do nich jasnego lub ciemnego sosu pieczeniowego. Dobrze smakują z surówką z kapusty białej albo czerwonej. Sprawdź nasz przepis i zrób zrazy z chrzanem na najbliższy obiad.