Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
2 kilogramy
1 sztuka
150 gramów
10 gramów
20 gramów
2 łyżki
5 sztuk
5 sztuk
1 łyżeczka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, słodką kapustę poszatkuj.

Krok 2
Mięso pokrój w kostkę.

Krok 3
Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Bigos gotuj około 5 godzin. Bigos jest tym lepszy im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos - VIDEO
Bigos to potrawa, która bardzo często pojawia się na polskich stołach. Choć przepis na bigos zmieniał się na przestrzeni lat, pewne rzeczy są stałe. Jak więc przyrządza się bigos? Przepis tradycyjny zakłada, że głównym składnikiem potrawy jest kapusta – kwaszona, świeża lub mieszana. Ważnym dodatkiem jest także mięso. Najlepiej, jeśli dodamy nie jeden, ale kilka jego rodzajów, by wzbogacić smak oraz aromat potrawy. Czym jeszcze urozmaicić bigos? Świąteczny przepis zakłada, żeby do dania dodać prawdziwe leśne grzyby oraz suszone śliwki!
Warto dodać, że bigos jest potrawą, którą gotuje się lub piecze dość długo. Im dłużej trwa sam proces obróbki termicznej, tym lepszy będzie efekt końcowy. Gotowe danie można jeść bez dodatków, choć wiele osób jada bigos z dodatkiem ziemniaków lub chleba.
Dla kogo?
Dla kogo sprawdzi się tradycyjny bigos? Przepis na to danie przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków polskiej kuchni oraz osobom, które lubią dania jednogarnkowe.
Na jaką okazję?
Kiedy i jak serwować bigos? Przepis na to danie idealnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia. Urozmaicony o leśne grzyby bigos będzie jedną z dwunastu potraw serwowanych podczas wigilijnej kolacji. Sycąca potrawa sprawdzi się też jako obiad czy kolacja na ciepło.
Czy wiesz, że…?
Przygotowując bigos, pamiętaj, żeby zrobić go w nieco większej ilości, ponieważ doskonale nadaje się do mrożenia, a po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Jest to jedna z potraw, dla której czas działa na korzyść.
Dla urozmaicenia
Jeśli chcesz urozmaicić smak swojej potrawy, dodaj również trochę dziczyzny, mięsa z kaczki czy gęsi. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, kminem i liśćmi laurowymi, dosyp grzyby (najlepiej borowiki, jednak kurki lub pieczarki również się sprawdzą) oraz suszone śliwki.