
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
6 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bagietkę na 12 kromek. Ułóż na blasze, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 2
Każdą kromkę polej odrobiną oliwy. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Krok 3
Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, wykrój środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w miseczce z posiekanym czosnkiem, julienne z bazylii, dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Krok 4
Nakładaj na grzanki po łyżce doprawionych pomidorów. Bruschetta jest najsmaczniejsza na ciepłym pieczywie, podawaj zaraz po przygotowaniu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bruschetta
Grzanki kojarzą się przede wszystkim z chrupiącym dodatkiem do kremowych zup albo sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Studenckie menu tostami stoi! Czy można zatem potraktować grzanki jako patent na szykowną przekąskę? Jasne, że tak! Pod warunkiem, że zainspirujesz się przepisem na bruschettę prosto z Włoch. Miej pod ręką pomidory, czosnek i świeżą bazylię. Te powszechnie dostępne produkty pozwolą wyczarować bruschettę idealną.
Dla kogo?
Przepis na bruschettę jest genialny w swojej prostocie. Zachwyci wszystkich niecierpliwych smakoszy – by przygotować tę słynną włoską przekąskę, wystarczy zaledwie kwadrans.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, ale również lekka kolacja lub śniadanie. Bruschetta z pomidorami to coś zupełnie innego niż zwykła kanapka z warzywami. Śmiało podasz ją gościom, gdy wpadną na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu.
Czy wiesz, że?
Bruschetta została wynaleziona przez włoskich rolników, prawdopodobnie plantatorów oliwek. To oni wpadli na to, by przypiec chleb na ogniu, polać go oliwą i posypać solą. Z czasem klasyczny przepis wzbogacony został dodatkami, a sama bruschetta zrobiła olśniewającą kulinarną karierę – nie tylko we Włoszech, ale również na całym świecie.
Dla urozmaicenia:
Skropione oliwą podpieczone pieczywo do bruschetty wyśmienicie smakuje w towarzystwie pomidorów, czosnku i bazylii. Przepis na bruschettę warto modyfikować. Można serwować ją także w wersji z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą lub z pokruszonym serem feta, oliwkami oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.