
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
6 ziaren
4 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte podgardle na pasztet domowy pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.

Krok 2
Warzywa do pasztetu domowego obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.

Krok 3
Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.

Krok 4
Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę na pasztet domowy przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę na pasztet domowy przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet domowy
Idealny pasztet domowy powinien zawierać różne rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Co jeszcze warto wiedzieć i dodać? Domowy pasztet z grzybami pachnie obłędnie! Po upieczeniu na wierzchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy kawałek pasztetu domowego położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Aż ślinka cieknie, a w brzuchu burczy? O to właśnie chodzi! Już teraz możesz przygotować idealny pasztet domowy według naszej receptury. Porzuć sklepowe wyroby, których skład i cena pozostawiają wiele do życzenia. Już teraz zapoznaj się z naszym sprawdzonym, starym przepisem na pasztet domowy i przygotuj swoim bliskim coś naprawdę ekstra. Wskazówki i lista składników czekają na Ciebie, więc do dzieła. Prawdziwa uczta smaków, na której sprawdzony przepis na pasztet domowy zrobi furorę, już wkrótce. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?
Dla kogo?
Żeby zrobić w domu znakomity pasztet domowy, nie musisz mieć dużo umiejętności. Porzuć zmartwienia o kulinarnych brakach, ponieważ w naszej recepturze wyjaśniamy cały proces krok po kroku. Dzięki temu przepis na pasztet domowy jest dostępny dla wszystkich, nawet nowicjuszy i osób zaczynających przygodę z gotowaniem. Musisz jednak wiedzieć, że podczas przygotowania naszego specjału z pewnością przyda się cierpliwość. Cały proces składa się z kilku złożonych czynności, dlatego warto przeznaczyć na niego kilka godzin. Chociaż przyrządzenie dania z przepisu na pasztet trochę trwa, to efekt jednak wszystko wynagradza. Domowy pasztet zwykle stanowi nadzwyczajny rarytas, któremu nie odmawiają nawet najbardziej wybredni krytycy kulinarni.
Na jaką okazję?
W wielu domach stary przepis na pasztet z grzybów jest prawdziwym skarbem, po który sięga się tylko podczas wyjątkowych uroczystości. Pewnie dlatego domowy pasztet tak dobrze wygląda na tle eleganckich półmisków. Zaserwuj go na imieninach lub urodzinach, a z pewnością spotkasz się z aprobatą i pochwałami od wszystkich gości. Święta za pasem? Na stole nie może zabraknąć najlepszego specjału, jakim jest domowy pasztet pieczony. Pamiętaj, aby przygotowania zacząć odpowiednio wcześniej! W uroczystym jadłospisie nie może przecież zabraknąć pasztetu domowego, a przedświąteczna gorączka i brak czasu mogą dać się we znaki i pokrzyżować Twoje plany. Wielkie wydarzenia to dobre okazje na zaserwowanie mięsnych wyrobów, jednak nie musisz na nie czekać, by przyrządzić wyśmienity pasztet domowy. Do tego smaku po prostu chce się wracać jak najszybciej, więc podaj mięsny wyrób, gdy tylko najdzie Cię ochota. Domowy pasztet sprawdzi się jako dodatek do kanapek, które zjesz na śniadanie lub kolację. Podsumowując, nasza receptura jest obowiązkowym elementem menu każdego smakosza mięsnych wyrobów. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Do przygotowania naszego przepisu na pasztet domowy z mieszanego mięsa będziesz potrzebować wołowiny oraz wieprzowiny. Przepuść je przez maszynkę do mielenia, a uzyskasz gładką masę o doskonałej konsystencji. Za sprawą przepisu na pasztet domowy możesz wprowadzić do jadalni naprawdę podniosłą atmosferę. Chcesz jadać po królewsku? Do zrobienia pasztetu domowego wykorzystaj mięso z królika, jelenia albo dzika. Nie zapomnij także o przyprawach, dzięki którym pasztet wyróżnia się niezwykłym aromatem. Poczujesz go kilka minut po włożeniu wyrobu do piekarnika. Na liście składników znajdziesz m.in. pieprz, ziele angielskie oraz majeranek, dzięki którym danie wyjdzie doskonale. O wyjątkowy smak zadbają także suszone grzyby. Te leśne specjały idealnie komponują się z mięsem wołowym oraz wieprzowym. Całość uzupełni świeża włoszczyzna oraz cebula. Nie czekaj i już teraz dowiedz się, jak zrobić pasztet domowy. Nasza receptura czeka!
Dla urozmaicenia:
Pasztet domowy doskonale smakuje solo. Pokrój go na kawałki i ułóż na eleganckiej zastawie, aby wszyscy goście zauważyli jego obecność na stole. Z czym serwować nasz wyrób mięsny? Opcji jest naprawdę sporo! Pasztet domowy przepis dobrze smakuje podany na kromce pieczywa. Możesz kupić je w piekarni lub skorzystać z naszych innych przepisów i zaserwować gościom chrupiący chleb domowej roboty. Najlepiej, gdy na takiej kanapce z pasztetem znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Te wyraziste w smaku dodatki są przepustką do prawdziwej uczty z najlepszymi specjałami. Do przepisu na pasztet domowy z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat przygotowanego specjału. Napisz w komentarzu, jak smakował Ci domowy pasztet i czy podzieliłeś się recepturą z bliskimi. Mamy nadzieję, że odpowiedź na te pytania brzmi: TAK!