
Składniki
650 gramów
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
400 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry wzdłuż włókien, lekko je rozbij. Każdy plaster oprósz pieprzem. Tymianek i lubczyk posiekaj - same liście.
Krok 2
Na mięsie ułóż plastry boczku tak żeby nie wystawały za mięso, na boczku ułóż listki szałwii i posyp resztą ziół. Zwiń zrazy w roladki spinając na końcu wykałaczką.
Krok 3
Podsmaż gotowe zrazy na patelni, po zrumienieniu z każdej strony przełóż do garnka zrazy wraz ze sosem który powstał podczas smażenia, dodaj wodę i Bulionetki Knorr, duś do zmięknięcia mięsa.
Krok 4
Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z sosu. Sos zagotuj i zredukuj o połowę, po zredukowaniu zaciągnij sos zasmażką z mąki( na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę lekko podsmaż i dodaj łyżkę sosu ze zrazów, dokładnie połącz). Mięso odgrzane i polane sosem możesz podawać z dodatkiem skrobiowym np.: kasza .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe z ziołami
Zrazy wołowe pachnące ziołami to doskonały sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mięsa wołowego, boczku, bulionetki oraz przypraw. Zacznij od podzielenia mięsa na kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i oprósz pieprzem lub specjalną przyprawą do mięs. Na każdy płat wołowego mięsa nałóż plasterek boczku oraz wybrane zioła (doskonale sprawdzą się m.in. lubczyk, szałwia oraz tymianek). Przygotowane w ten sposób zrazy zwiń w roladki i zepnij wykałaczką. Podsmażone mięso przełóż do garnka wraz z sosem, który powstał podczas smażenia, zalej wodą, i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso zupełnie zmięknie. Pamiętaj, by przed podaniem, do sosu dodać zasmażkę – wystarczy, że na rozgrzaną patelnie wsypiesz mąkę, po czym dodasz łyżkę sosu ze zrazów. Gotowe danie serwuj polane gęstym sosem, razem z ziemniakami, kaszą lub ugotowanym na sypko ryżem. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne zrazy wołowe z ziołami. Smacznego!