Zrazy zawijane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
632 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2

Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.

Krok 3

Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.

Krok 4

Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.

Krok 5

Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W trakcie duszenia zrazów do sosu możesz dodać kilka suszonych grzybów. Nadadzą one potrawie fantastycznego, grzybowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijaneZrazy zawijane

Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę z wędzonym, delikatnie kwaśnym nadzieniem. Posmarowane musztardą i posypane majerankiem mięso nadziewa się ogórkiem kiszonym, cebulą oraz boczkiem. Całość najpierw podsmaża się na patelni, a potem dusi w sosie powstałym z koncentratu pomidorowego, esencji do mięs, ziół i wody. Zrazy powinny być dobrze spięte wykałaczką – dzięki temu zachowają odpowiedni kształt. Po uduszeniu wołowina jest krucha i delikatna. Ze względu na powstały sos, potrawa bardzo dobrze współgra z kaszą lub ziemniakami. Możesz ją również podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jako warzywny dodatek sprawdzą się smażone buraczki, czerwona kapusta na ciepło lub popularna mizeria. Także kiszona kapusta i ogórki będą bardzo dobrze smakowały z tego rodzaju mięsnym, aromatycznym daniem. Serwuj potrawę posypaną natką pietruszki, koperkiem lub cebulką. Zobacz, jak przygotować zrazy zawijane. Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku.