
Składniki
600 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
10 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.
Krok 2
Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.
Krok 3
Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.
Krok 4
Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.
Krok 5
Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Dobra rada:
W trakcie duszenia zrazów do sosu możesz dodać kilka suszonych grzybów. Nadadzą one potrawie fantastycznego, grzybowego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę z wędzonym, delikatnie kwaśnym nadzieniem. Posmarowane musztardą i posypane majerankiem mięso nadziewa się ogórkiem kiszonym, cebulą oraz boczkiem. Całość najpierw podsmaża się na patelni, a potem dusi w sosie powstałym z koncentratu pomidorowego, esencji do mięs, ziół i wody. Zrazy powinny być dobrze spięte wykałaczką – dzięki temu zachowają odpowiedni kształt. Po uduszeniu wołowina jest krucha i delikatna. Ze względu na powstały sos, potrawa bardzo dobrze współgra z kaszą lub ziemniakami. Możesz ją również podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jako warzywny dodatek sprawdzą się smażone buraczki, czerwona kapusta na ciepło lub popularna mizeria. Także kiszona kapusta i ogórki będą bardzo dobrze smakowały z tego rodzaju mięsnym, aromatycznym daniem. Serwuj potrawę posypaną natką pietruszki, koperkiem lub cebulką. Zobacz, jak przygotować zrazy zawijane. Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku.